“Waag de stap, er is altijd iemand die helpt!”

De 89-jarige moeder van Monique woont in een appartement bij Servicecentrum Het Laar in Tilburg. Monique doet en regelt veel voor haar moeder, die geestelijk nog erg vitaal is maar fysiek wel achteruit gaat. “Dat doe ik natuurlijk graag maar ik heb ook mijn gezin, een man met gezondheidsproblemen en mijn baan”, zegt ze, “extra hulp was meer dan welkom.” Ze besloot een hulpvraag te plaatsen op wehelpen.nl, dat ze via zoeken op internet was tegenkomen. 

Ze weet nog precies hoe haar vraag luidde: ‘Voor mijn ouders, 89 en 88 jaar, ben ik op zoek naar iemand die graag wil koken bij mijn ouders op locatie. Het betreft de maaltijden voor mijn moeder, zij eet biologisch en vanwege hartfalen ook zoutarm. Het betreft steeds 22 maaltijden, voor vier weken dus. Voor de ingrediënten zorgen we zelf en hebben we de voorkeur voor de woensdag. Ben jij degene die ons wil en kan helpen? Dan hoor ik dat graag van je.’

Vraag 1: een match!
Al snel reageerde Maartje. “We wisselden telefoonnummers uit en maakten een afspraak om elkaar beter te leren kennen. Het klikte meteen en we spraken direct af wanneer ze zou beginnen. Ik heb dat steeds begeleid en de acties ondernomen, dat kan mijn moeder zelf niet meer. Maar ze vindt de hulp van Maartje geweldig!”, vertelt Monique.

Vraag 2: weer een match!
Toen vader binnen Het Laar verhuisde, zou moeder ook heel erg geholpen zijn met iemand die met haar de dag opstart. Een praatje maken, koffie drinken, gezellig kletsen. Monique plaatste nogmaals een oproep op WeHelpen. “Het duurde dit keer wat langer maar gelukkig reageerde Charlotte. Ook met haar klikte het meteen. Charlotte begon direct en introduceerde later zelfs haar buurvrouw Jacqueline bij mijn moeder. Zij komen nu allebei een ochtend in de week langs.”

Betrokkenheid
Het contact met Maartje, Jacqueline en Charlotte betekent veel voor moeder. “Het betekent alles. Vriendschap, fysieke hulp, geestelijk contact, betrokken worden bij de moderne wereld van internet en smartphones, hobby’s delen. Ze doet mee zonder dat ze het zelf in de gaten heeft. Geweldig!”

Aanrader
Monique realiseert zich ook dat dergelijke voltreffers niet vanzelfsprekend zijn. “Je kent de persoon die reageert niet, dat geeft toch een onzeker gevoel. Doe je er wel goed aan? Met drie uit drie heb ik een 100 procent score. Toeval?” Hoe dan ook, ze raadt het potentiële hulpvragers en –bieders absoluut aan: “Twijfel niet, plaats je hulpvraag. Er is altijd iemand die helpt en met wie het klikt. Dus waag de stap!”

Sluit ook aan bij WeHelpen
Veel hulpvragen en –aanbod op WeHelpen gaan over gezelschap en sociale contacten opdoen. Wil jij ook andere mensen leren kennen? Of wil je juist iets heel anders vragen of aanbieden? Kijk dan eens op www.wehelpen.nl/tilburg. Omdat elkaar helpen vanzelfsprekend is. 
 

{##}