Helpend en reizend door het leven

Sjoerd, Wijkmatcher van WeHelpen, stuurde ons onderstaand verhaal toe. Dank je wel voor het delen, Sjoerd!

Heb jij je weleens afgevraagd wat je wilt doen als je later groot bent en met pensioen? Dan kan het verhaal van Sietse en Hanneke een eyeopener zijn. Ik heb met het stel afgesproken in de Globe. Zij dragen wehelpen.nl een warm hart toe en willen graag iets vertellen over hun ervaringen.

Beter dan de sportschool

Op de vraag hoe zij bij bij wehelpen.nl zijn gekomen, wordt al gauw duidelijk dat Sietse een man is die graag bezig is. Nu het huis af is, heeft hij tijd over. Hij vertelt lachend: “Iemand helpen is leuker dan 'verplicht 'op de sportschool zitten”. Sietse vond het altijd heel leuk om te klussen en doet dat nu via wehelpen.nl graag voor een ander.

Hanneke gaat geregeld mee als er iets voor haar te doen is. De allereerste keer via wehelpen.nl hielpen ze een vrouw met twee kinderen, die net was verhuisd. Sietse deed dat hamerend en timmerend, terwijl Hanneke zich stortte op het verstellen en ophangen van de gordijnen.

Wederzijds

Daarna hielpen zij een Franse jongen, met ernstige vermoeidheidsklachten, bij het verven en inrichten van het huis. Leuk om te zien was, dat naarmate het contact vorderde, hij actiever werd en zelf steeds meer ging doen. Uiteindelijk wou hij ook graag iets voor hen betekenen, door de tuin bij te houden als zij op reis zijn. Zo help je elkaar.

Zeilteam

Het actieve stel is ongeveer de helft van het jaar op reis, op de zeilboot in de Middellandse Zee. In 2014 trokken zij langs de kust van de Atlantische Oceaan naar Spanje en Griekenland. Komend jaar gaan ze naar Indonesië, waar Hanneke's ouders hun kinder -en tienerjaren hebben doorgebracht. Om het luchtig te houden, treden zij onderweg soms op. Hanneke zingt de gasten toe en Sietse begeleidt haar op de trekharmonica.

Sterk in de keuken

Sietse en Hanneke zijn sinds kort met pensioen. Ze leven o.a. van de verhuur van hun bovenetage aan studenten, met wie het vaak heel gezellig babbelen of samen koken is. Want ook in de keuken vormen Hanneke en Sietse een sterk team. Naast wehelpen.nl zetten zij zich graag in voor allerlei projecten, zoals het Free Café (gratis eten) en voor de Happetaria waar Sietse gezellig kookt met de studenten.

Noodkreet

Na dit gesprek zullen zij kennis maken met een invalide mevrouw, voor wie ze allerlei klusjes 'los en vast' gaan doen. En toevallig heb ik als WeHelpen Wijkmatcher vandaag een nijpende vraag gekregen van een man, wiens been onlangs is geamputeerd. Hij heeft dringend hulp nodig bij een verhuizing. Sietse belooft contact met hem te zoeken. De volgende dag mailt hij dat zij een afspraak hebben gemaakt. En of ik dan ook help met sjouwen. (“Natuurlijk”).

Wat een leuk stel pensionado's, Sietse en Hanneke!